Élőt, élővel érdemes táplálni! És gyógyítani?

Természetesen egész-séges?

Természetesen egész-séges?

Spenót helyett mángold?

2019. május 15. - segitsmagadon

Kedves Olvasóm!

 

Spenótot vettem a piacon! Nénitől.

 

Zöld volt és frissnek látszott!

 

Nézegetem otthon, óriási leveleit, és gyanút

fogtam, hogy ez bizony nem spenót. Eltartott

egy darabig, mire beugrott, hogy jééééé,

ez mángold.

 

Viszont nagyon kellemes zöld italt csináltam

belőle reggel, kiwivel turmixolva.

 

Semmi más: 4 kicsi kiwi, 3 marék szárától

megfosztott mángolddal, felöntve egy bögre

vízzel (2,5 deci). Isteni!

 

Szóval felismertem a mángoldot! Nahát, csak

csodálom magamat miket tudok! Hahhhahhha!

 

Utána néztem, mert érdekelt az élettani hatása!

 

Élelmeknél is, meg fűszereknél is, újabban

beírom a keresőbe: „valami HATÁSA”, vagy

valami „élettani hatása”.

 

Mert ugye minden ÉL-elemnek van

a testünkre ÉL-ettani hatása, és ez a téma

most érdekel engem, mert egészségesen

akarok meghalni, nem betegen.

Komolyan, ez az egyik életcélom.

 

Nagyon megörültem a mángoldról olvasható

hatásoknak, főleg a házipatika oldalról szedtem

az infót. Hiszek bennük.

 

Az őrangyalom, vagy a gondviselés segíti

az utamat. Mert hagyom neki.

És ezt, meg is köszönöm most.

 

Címszavakban, mit tesz a mángold

testünkkel?

 

Lassítja az öregedési folyamatokat.

 

Erősíti az immunrendszert.

 

Gazdag K vitaminban, a csontok erősítésére.

 

Segíti a cukor-anyagcserét, vércukorszint

csökkentő.

 

28 -féle antioxidánst tartalmaz, a szabad

gyököket hatástalanítja, így lesz elég

oxigéned a sejtjeidnél.

 

Ha nincs elég oxigén a sejteknél, akkor

jönnek a bajok, ezért fontos a testedzés,

a napi 1 óra séta például.

 

Jön a test gombásodása, különféle

helyeken.

 

És a rák is egyfajta gomba. Penész

szaporodás, majd rothadás.

 

Nincs vized nincs oxigéned!

 

Így néznek ki a sejtjeid?

oxidalodott_sejtek_wp_20161127_002.jpg

 

A fotót kizárólag bemutatási célból készítettem!

 

Csökkenti a szívkoszorúér betegségek

kockázatát.

 

Csökkenti a vérnyomást.

 

egyesíti magában többféle egészséges

zöldségféle, például a spenót, a sárgarépa,

a spárga értékes összetevőit: gazdag

A- ,B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminban,

 

szerves savakban (alma-, citrom-, oxálsav),

ásványi anyagokban, nyomelemekben,

például folsavban, foszforban, kalciumban,

káliumban, magnéziumban és vasban.”

 

Forrás: házipatika.com

 

Antioxidáns tartalma segíthet a tüdő-

és emésztőszervi daganatos betegségek

megelőzésében, erősíti az immunrendszert,

véd a szabadgyökök ellen.”

 

Forrás: házipatika.com

 

Tóth Mária – totma -

ügyviteli és felépülés specialista

Banánkenyér

Kedves Olvasóm! 

 

Ez cukros, de nagyon finom.

 

Élvezni a finom étel élményét,

adja is, az egészség jó érzését.

 

Élni öröm!

 

Előkészítés 30 perc, sütés 40-50 perc.

 

Hozzávalók:

 

4 púpozott evőkanál liszt

2 púpozott evőkanál cukor

2 csipet só

1 csomag vaníliás cukor

½ sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

125 g, azaz fél ráma margarin (lehet vaj is)

2 db tojás

3 db kisebb érett banán

1 teáskanál citromlé

 

A margarint sóval és a cukorral habosra

keverjük.

 

Lisztet, sütőport, szódabikarbónát és

vaníliás cukrot hozzákeverjük.

 

Banánokat pépesítjük. Villával csináltam,

egy külön tálban.

 

Hozzáadjuk a pépes banánhoz a tojásokat

és az egy teáskanál citromlevet. Kikeverjük.

 

A lisztes anyaggal összekeverjük a tojásos

banán masszát, és gondosan kikeverjük.

 

Őzgerincben sütjük készre.

 

Szilikonos őzgerinc formát használtam, így

nem kellett kizsírozni és lisztezni.

 

Semmiféle gépet nem maszatoltam, fakanalat

használtam és a kezemet a lisztes folyamatnál.

 

Az eredeti recept, ír hozzá: reszelt citromhéjat,

vagy narancshéjat, csoki darabokat, vagy

mazsolát, aszalt gyümölcsöket, rum aromát.

 

Ez utóbbiakat én nem raktam bele.

 

Kíváncsi voltam, milyen lesz így, natúran.

 

Itt a fotó. Kicsit csokira sült, de a gázsütőt

még nem tapasztaltam ki Katinál, a tesómnál.

banankenyer_szeletek_img_20190514_172034.jpg

 

Remek lett. Legközelebb szőkébbre sütöm,

kisebb lángon. 45 – 50 percet ír a recept.

 

És, hogy 180 fokon süssük!

 

Ez a gázsütőnél a takarék láng felett

van egy kevéssel.

 

Ez 40 perc alatt lett ilyen, és belül

is átsült eléggé, rendesen.

banankenyer_es_szeletek_img_20190514_172022.jpg

 

Sütőajtót nem nyitogatjuk, csak kb. a

40. percnél nézzük meg.

 

Magában is jó, de kompóttal, lekvárral,

Isteni!

 

Hálásan köszönöm a recept írójának,

Tisza Brigittának.

 

Annyiban változtattam, hogy nem súlyban

adtam meg a mennyiséget, hanem kanál

mércére átfordítottam.

 

Szeretettel adom közre!

 

Tóth Mária - totma -

ügyviteli és felépülés specialista

 

Só elektrolit neked!

 

Kedves Olvasóm!

 

Só elektrolit neked!

 

A só életszükséglet. A sóhiány szédülést, izomgyengeséget, görcsöket okozhat, de kritikusabb helyzetben apátiához, halálhoz vezethet.

 

A nátrium, a kálium, a magnézium és a kalcium helyes arányai sokkal fontosabbak az egészség szempontjából, mintha ezek közül egyet is kiragadnánk önkényesen.

A szív-, izom- és idegsejtek elektrolitokat használnak arra, hogy elektromos impulzusokat szállítsanak más sejtekbe.

Az elektrolit egy olyan anyag tehát, amely vízben oldva vezeti az áramot.

Ez számos testfunkcióhoz elengedhetetlen.

A só fontos a lélektani és érzelmi zavarok kezelésében. A depresszió kezelésénél a Litium a sót próbálja meg helyettesíteni.

 

Az ivókúra során nem a mennyiség, hanem a rendszeresség és a kristálysó minősége a fontos, a pozitív hatás eléréséhez.

 

A sóoldatot egy életen keresztül is fogyaszthatjuk egy

egészséges életmód és megelőzés érdekében.

 

A Parajdi sót vagy a Himalája sót érdemes használni.

 

Dr. Boksay Zoltán – Dr. Csákvári Béla – Dr. Kónya Józsefné KÉMIA III. osztály (Tankönyvkiadó, Budapest, 1991.) gimnáziumi tankönyve szerint (150. oldal) az ember naponta kb. 12 gramm NaCl-t ürít ki szervezetéből, melyet sózással pótolni kell.

 

Ha valaki nehéz fizikai munkát, és vagy meleg helyen tartózkodik, melynek következtében erősen verejtékezik, akkor a verejtékezés miatt sót veszít a szervezete (napi akár 18 grammot is). Az így fellépő sóveszteséget pótolni kell, ami megnöveli az átlagos napi konyhasófogyasztást.

 

Dr. Bíró György, Dr. Lindner Károly Tápanyagtáblázat (MEDICINA 1988; 92. oldal) is napi átlagos (felnőtt) 15-25 gramm NaCl konyhasó bevitelt javasol a sportolóknak.

 

Elektrolit oldat készítése:

 

Egy befőttesüveget negyed részben töltsünk fel természetes

kristálysóval, vagy himalájai sóval, ezután öntsünk rá vizet, de nem teljesen tele, csak két ujjnyira az üveg tetejéig.

 

Fedjük le, de ne fémkupakkal, hanem papírral, nejlonnal, műanyaggal.

 

Rázzuk fel, majd hagyjuk állni 24 órát.

 

Ezután, ha a sókristályok elolvadtak, tegyünk még bele sót, rázzuk fel.

 

Ha már több kristály nem oldódik fel, akkor van kész a sólé.

Minden reggel, evés előtt 250 ml langyos vízhez adjunk egy evőkanálnyi sólevet és igyuk meg.

 

Ha elérted az ideális napi vízivási mennyiséget, a legalább

3 litert, naponta, akkor este is ihatsz sós vizet, ez megóv

az éjszakai kijárkálástól. Nekem ez bevált, neked is segíthet. 

 

Szeretettel ajánlom figyelmedbe a lentebb elérhető előadást, a testünk só-, víz háztartásának működéséről. 

 

Óva intelek attól, hogy olyasmit tegyél, ami rossz érzést kelt

benned, vagy teljesen irreális. Ne tedd meg, ami kétségeket

támaszt benned!

 

Parajdi só összetétele

Himalája só összetétele

Felhasznált források például: drtihanyi.hu, vizmegoldas.hu, elte.promt, termeszetszeruen.blog.hu, Antal Vali, soasztal.hu, parajdiso.hu, sporolok.blog.hu, Wikipédia stb.

 

 

2020.07.20  Tóth Mária - totma -

ügyviteli és felépülés specilaista

Felvágott készítés otthon!

Kedves Olvasóm!

 

Csak azt mondhatom, hogy áldás kezeire annak,

aki feltette ezt a hasznos és használható csodás

kézikönyvet”. 

 felvagott_otthon.jpg

 

Név nélküli. Mégis nagyon hasznos!

 

Én mindenképpen meg akarom csinálni, de sajnos

beteg a sütőm, nagy-nagy sajnálatomra. 

 

Innen letöltheted a leírást: Felvágott - otthon

 

Használd hasznodra! Segítettem neked? Támogass!

 

Szeretettel Tóth Mária – totma -

ügyviteli és felépülés specialista      Kattints, ismerj meg!

 

 

Himalája só összetétele

 Kedves Olvasóm!

 

Himalája só összetétele

 

nátrium-klorid 85,62 %, egyéb nyomelem 14.38 %

84 -féle ásványi anyagot és természetes elektrolitokat tartalmaz:    szulfát, magnézium, kalcium, kálium, hidrogén-karbonát, bromid,    borát, stroncium és fluorid.

 

Természetes jódban gazdag.

 

Forrás: joegeszseget.hu

 

2018.07.20  Tóth Mária - totma -

ügyviteli és felépülés specialista

Parajdi só összetétele

 

Kedves Olvasóm!

 

Parajdi só összetétele

 

NaCl nátrium-klorid 98,70 %

CaCl2 kálcium-klorid 0,13 %

CaSo4 kálcium-szulfát 0,10 %

MgCl2 magnézium-klorid 0.028 %

Fe2O3 vas-oxid 0,00056 %

H2O víz 0,10 %

Egyéb 0,94 %

Zn cink, Cu réz, NH4 ammonium-ion,

NO2 nitrogén-dioxid, NO3 nitrát ion.

 

Forrás: receptek.elemek.hu

 

2018.07.20  Tóth Mária - tomta -

ügyviteli és felépülés specialista

Csicsóka lepény répásan

 

img_20171201_125345.jpg

Kedves Olvasóm!

 

40 dkg csicsóka

2 db közepes sárgarépa

2 db tojás

2 mokkáskanál természetes só (parajdi, tassi erdélyi, himalája, stb)

2-3 evőkanál liszt (ahogy érzed)

4 gerezd fokhagyma

 

Fűszerek ízlés szerint:

 

1-2 mokkáskanál örölt szerecsendió,

őrölt kömény,

majoránna,

bazsalikom,

chili paprika vagy bors.

Sütéshez kacsa vagy libazsír. Egészséges! Olyan természetű, mint a legfinomabb oliva olaj.

A csicsókát kefével alaposan lemosom. Nem hámozom

meg, mert sok vitamin van a héjban. Végeit levágom. Répát meghámozom. Lereszelem őket nagy lyukú reszelőn. Fokhagymát is lereszelem, a kis lyukún.

img_20171201_132519.jpg

Megsózom, befűszerezem összekeverem. Kicsit állni hagyom, kb 10-15 percet.

Sütés előtt beleütök két tojást, és éppen annyi lisztet adok hozzá, hogy formálható legyen és összetapadjon.

Felforrósított kacsazsírba kanállal kiszaggatom. Körülbelül 1,5 -2 cm vastagságúra kilapítom, világos barnára sütöm.

img_20171201_151226.jpg

17-18 lepény lesz, ebből a mennyiségből.

 

img_20171201_152015.jpg

Jó étvágyat és egész-séget kívánok!

 

Utóirat: Ha a kezed elszíneződik, fél citrom levébe mártogasd.

 

Kattints erre a címre vagy a képre.

Csicsóka előnyös élettani hatásai

img_20171201_132459.jpg

 

Tóth Mária – totma -

ügyviteli és felépülés specialista

 

Támogatod? Ha hasznodra voltam

 

 

Csicsóka, előnyös élettani hatásokkal

 

Kedves Olvasóm!

Gyanús külsejű él-elem, piacokon termelőknél találkozhatsz vele.

Nem is gondolnád, milyen értékes táp-lálék!

img_20171201_125107.jpg

A csicsóka olyan, mint a krumpli csak lazább szerkezetű és nagyon rögös a formája. Viszont nem kell meghámozni, csak lekefélni, esetleg dörzsivel vagy fém súrolóval finoman letisztogatni.


Nem fogod szeretni, hogy a kezedet megfesti, föld színűre! Használj gumikesztyűt!


Ha mégis sikerült a kezedet színessé tenni, akkor fél citrom levét facsarj tálkába és mártogasd bele néhány percen át a kezeidet. Szebb lesz mint új korában.

img_20171201_132459.jpg


Milyen összetevői vannak a csicsókának?

Elsősorban esszenciális aminosavat, magyarul alapvető fehérjeépítő anyagot tartalmaz, ami testünk szöveteinek alapanyaga.


Az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.

Regeneráló és roboráló hatású, azaz felfrissíti a szervezetet, megújítja, erősíti, optimalizálja a működést.

Gumójában találunk C-,B1-,B2-vitamint, niacint, béta-karotint.

Kiemelkedő a növény inulin tartalma, ugyanis ez az anyag megfogja a méreganyagokat, sőt segít eltávolítani azokat testünkből.

Ásványi anyagok közül cinket, szelént, bórt, krómot káliumot, vasat, ráadásul a csontépítéshez szükséges alap-összetevőket: kalciumot, foszfort és magnéziumot is tartalmaz.

Milyen élettani hatásokkal bír a csicsóka?

Ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések, a mellrák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulását.

Támogatja a szívizom, az idegrendszer működését, az anyagcsere-folyamatokat, a szervezetben a vegyi átalakulásokat segíti, védi az érrendszert, a nyálkahártyát a bőrt.

Legnagyobb részben inulint tartalmaz, mely támogatja a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését.

Rosttartalma gátolja a hizlaló tápanyagok felszívódását a szervezetbe, ezért diéta idejére is ajánlott.

Segít a méreganyagok kiürítésében.

Ezért, ha először eszed, lehetséges, hogy hasmenést csinál, ezzel állítja helyre a bélműködésedet. Lesz egy nagytakarítás. Ez után rendben tartja az emésztésedet!

A bélműködést helyreállítja, a bélflórát visszaépíti, a káros anyagokat kiebrudalja, hasznos a bél pH értékének helyreállításában, ezzel csökkenti a savasodást, és csökkenti a káros koleszterin szintjét a szervezetben.

Magas vérnyomást megelőző hatása van, erősíti és aktivizálja az immunrendszert.

A „takarító” tulajdonsága hasznos a rák megelőzésében is, és a gombásodások megszüntetésében egyaránt.

Baktériumölő, és vírusölő hatása folytán, herpesz és influenza vírusokkal szemben is védelmet nyújt.

Mivel lecsökkenti a toxikus, azaz mérgező anyagok kiürítési idejét, javítja ezzel a test metabolizmusát, tehát testünk anyag-, energia-, és információáramlását.

Megakadályozza a mérgező bomlástermékek felszívódását.

Az inulinnak rákellenes hatása is ismert, ezért fogyasztása mindenkinek ajánlott.

Az inulin klinikai vizsgálatok szerint gátolja a rákos daganat fejlődését. Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában.

Mivel feldolgozásához a szervezetnek nem kell inzulin termelnie, így a cukorbetegek egyik hasznos és kedvelt alapanyaga lehet.

Cukorbetegség, azaz diabétesz esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért előnyös, mert tartós fogyasztás esetén sem emeli a vércukor szintet, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, és megkönnyíti a vércukorszint beállítását.

Hogyan fogyasszuk a csicsókát?

A csicsókát mint alapvető inulinforrást ehetjük frissen, nyersen reszelve salátába, süthetünk belőle pogácsát. Levét kipréselve rostos inulin-italként fogyaszthatjuk.

Süthetjük egészben, de szeletelve is. Nagyon finom!

Helyezzük tepsibe, tegyünk rá libazsírt vagy kacsazsírt, sóval és borssal ízesítsük, és tegyük a sütőbe. Én teszek rá őrölt szerecsendiót.

Főzéskor forraljunk fel egy fazék vizet, és tegyük bele a csicsókát. 10-15 perc alatt egészben, 5-8 perc alatt pedig szeletekre vágva megfő.


Használhatjuk mártogatósként, szószként, salátába, levesekhez, főzelékekhez, de fogyaszthatjuk nyersen is. Levéből nagyon finom turmix készíthető.

Ízének köszönhetően más zöldségekkel is kiválóan harmonizál.

Kattints a képre, vagy a címre.

Csicsóka lepény répával

img_20171201_125345.jpg

Tóth Mária – totma -

ügyviteli és felépülés specialista

Támogatod? Ha hasznodra voltam.

  

Van egy oldal, keress rá: A CSICSÓKA „SZÁZ JÓ HATÁSA”

Források: hazipatika.com, nepgyogyaszat.com, jomagyar.hu, naturegift.eoldal.hu, medimix.hu, emf-kyron.blogspot.hu






Sós vizes lábfürdő hatásai

El sem hinnéd, mennyi kedvező hatása van egy remek lábfürdőnek!

 

Kizárólag természetes sókat használjunk, ilyenek

például a parajdi só, tassi adalékmentes erdélyi

só, himalája só.

 

Van többfajta természetes só is, nézz utána!

 

A gyári műveletek folyamán, és az adalékok hozzáadásával

megváltozik a só természete, ráadásul hátrányosan.

Megfordul, átfordul és ártalmassá válik testünk számára.

 

Természetes sóra pedig nagy szükségünk van, egészségünk megtartásához.

 

Dr. Boksay Zoltán – Dr. Csákvári Béla – Dr. Kónya Józsefné KÉMIA III. osztály (Tankönyvkiadó, Budapest, 1991.) gimnáziumi tankönyve szerint (150. oldal) az ember naponta kb. 12 gramm NaCl-t ürít ki szervezetéből, melyet sózással pótolni kell.

 

Ha valaki nehéz fizikai munkát, és vagy meleg helyen tartózkodik, melynek következtében erősen verejtékezik, akkor a verejtékezés miatt sót veszít a szervezete (napi akár 18 grammot is). Az így fellépő sóveszteséget pótolni kell, ami megnöveli az átlagos napi konyhasófogyasztást.

 

Dr. Bíró György, Dr. Lindner Károly Tápanyagtáblázat (MEDICINA 1988; 92. oldal) is napi átlagos (felnőtt) 15-25 gramm NaCl konyhasó bevitelt javasol a sportolóknak.

 img_20171202_075031.jpg

 

A sós vizes lábfürdő méregtelenít, fertőtlenít, feszesíti

a bőrt, gyulladást és vizenyőket (ödémákat) csökkentő

hatású.

 

Javítja a keringést.

 

Milyen tünetek enyhülését tapasztalhatjuk:

magas vérnyomás, fejfájás, influenzás tünetek,

orrmelléküreg gyulladás, hőháztartás és vérellátás,

nőgyógyászati gyulladások, menstruációs zavarok,

prosztatagyulladás.

 

Fertőtlenítő és keringésjavító tulajdonsága, a körömgombára

is hatásos csapást mér.

 

A só, a köröm-, illetve a lábgomba állapotában viszonylag gyors javulást hozhat, gombaölő hatása miatt.

 

Körömgomba esetén a teljes rendbehozatalhoz

3 – 7 hónapi kitartó kezelés szükséges.

 

Természetesen figyelembe kell venni, hogy a gombás

megbetegedések mindig utalnak a szervezet elsavasodásra,

valamint bélrendszeri problémákra.

 

A só képes a gombák továbbszaporodását meggátolni,

és regenerálni a bőrt, valamint a szervezet védekező

rendszerét erősíti, a gombákkal és a vírusokkal szemben.

 

img_20171202_075351.jpg

 

Lelkileg és szellemileg is hatással bír a sós vizes lábfürdő:

 

Csökkenti a stressz általi nyomást, egy letargikus hangulat

megszűnhet, feldobott és aktívabb állapotunk lehet,

jobban fogunk aludni, a zavaros sötét (negatív) energiáktól

megszabadulhatunk.

 

Kellemesen meleg vízbe, kb 3-4 liternyibe tegyünk

4-5 evőkanál természetes sót.

 

Utántöltéshez egy vízforralónyi meleg vizet készíthetünk

oda lábfürdőnkhöz.

 

30 perc, 1 óra elegendő lehet.

 

Addig csináljuk, ameddig jól esik!

 

Források: biotechusa.hu, drtomosvary.hu, filantropikum.com, sokszinuvidek.hu,

eletmodszer.com Antal Vali.

 

Bővebben a só élettani hatásairól: http://termeszetszeruen.blog.hu/2017/11/27/a_so_elettani_hatasai

 

 

 

Tóth Mária – totma -

ügyviteli és felépülés specialista

 

Támogatod?

Ha hasznodra voltam:

 

Hálás köszönettel veszem Támogatásodat!

 

süti beállítások módosítása