Élőt, élővel érdemes táplálni! És gyógyítani?

Természetesen egész-séges?

Természetesen egész-séges?

Csicsóka, előnyös élettani hatásokkal

2017. december 10. - segitsmagadon

 

Kedves Olvasóm!

Gyanús külsejű él-elem, piacokon termelőknél találkozhatsz vele.

Nem is gondolnád, milyen értékes táp-lálék!

img_20171201_125107.jpg

A csicsóka olyan, mint a krumpli csak lazább szerkezetű és nagyon rögös a formája. Viszont nem kell meghámozni, csak lekefélni, esetleg dörzsivel vagy fém súrolóval finoman letisztogatni.


Nem fogod szeretni, hogy a kezedet megfesti, föld színűre! Használj gumikesztyűt!


Ha mégis sikerült a kezedet színessé tenni, akkor fél citrom levét facsarj tálkába és mártogasd bele néhány percen át a kezeidet. Szebb lesz mint új korában.

img_20171201_132459.jpg


Milyen összetevői vannak a csicsókának?

Elsősorban esszenciális aminosavat, magyarul alapvető fehérjeépítő anyagot tartalmaz, ami testünk szöveteinek alapanyaga.


Az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el.

Regeneráló és roboráló hatású, azaz felfrissíti a szervezetet, megújítja, erősíti, optimalizálja a működést.

Gumójában találunk C-,B1-,B2-vitamint, niacint, béta-karotint.

Kiemelkedő a növény inulin tartalma, ugyanis ez az anyag megfogja a méreganyagokat, sőt segít eltávolítani azokat testünkből.

Ásványi anyagok közül cinket, szelént, bórt, krómot káliumot, vasat, ráadásul a csontépítéshez szükséges alap-összetevőket: kalciumot, foszfort és magnéziumot is tartalmaz.

Milyen élettani hatásokkal bír a csicsóka?

Ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések, a mellrák, az elhízás és a cukorbetegség kialakulását.

Támogatja a szívizom, az idegrendszer működését, az anyagcsere-folyamatokat, a szervezetben a vegyi átalakulásokat segíti, védi az érrendszert, a nyálkahártyát a bőrt.

Legnagyobb részben inulint tartalmaz, mely támogatja a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését.

Rosttartalma gátolja a hizlaló tápanyagok felszívódását a szervezetbe, ezért diéta idejére is ajánlott.

Segít a méreganyagok kiürítésében.

Ezért, ha először eszed, lehetséges, hogy hasmenést csinál, ezzel állítja helyre a bélműködésedet. Lesz egy nagytakarítás. Ez után rendben tartja az emésztésedet!

A bélműködést helyreállítja, a bélflórát visszaépíti, a káros anyagokat kiebrudalja, hasznos a bél pH értékének helyreállításában, ezzel csökkenti a savasodást, és csökkenti a káros koleszterin szintjét a szervezetben.

Magas vérnyomást megelőző hatása van, erősíti és aktivizálja az immunrendszert.

A „takarító” tulajdonsága hasznos a rák megelőzésében is, és a gombásodások megszüntetésében egyaránt.

Baktériumölő, és vírusölő hatása folytán, herpesz és influenza vírusokkal szemben is védelmet nyújt.

Mivel lecsökkenti a toxikus, azaz mérgező anyagok kiürítési idejét, javítja ezzel a test metabolizmusát, tehát testünk anyag-, energia-, és információáramlását.

Megakadályozza a mérgező bomlástermékek felszívódását.

Az inulinnak rákellenes hatása is ismert, ezért fogyasztása mindenkinek ajánlott.

Az inulin klinikai vizsgálatok szerint gátolja a rákos daganat fejlődését. Az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában.

Mivel feldolgozásához a szervezetnek nem kell inzulin termelnie, így a cukorbetegek egyik hasznos és kedvelt alapanyaga lehet.

Cukorbetegség, azaz diabétesz esetében az inulin mint szénhidrát-energiaforrás azért előnyös, mert tartós fogyasztás esetén sem emeli a vércukor szintet, sőt az inzulinfüggőséget is csökkenti, és megkönnyíti a vércukorszint beállítását.

Hogyan fogyasszuk a csicsókát?

A csicsókát mint alapvető inulinforrást ehetjük frissen, nyersen reszelve salátába, süthetünk belőle pogácsát. Levét kipréselve rostos inulin-italként fogyaszthatjuk.

Süthetjük egészben, de szeletelve is. Nagyon finom!

Helyezzük tepsibe, tegyünk rá libazsírt vagy kacsazsírt, sóval és borssal ízesítsük, és tegyük a sütőbe. Én teszek rá őrölt szerecsendiót.

Főzéskor forraljunk fel egy fazék vizet, és tegyük bele a csicsókát. 10-15 perc alatt egészben, 5-8 perc alatt pedig szeletekre vágva megfő.


Használhatjuk mártogatósként, szószként, salátába, levesekhez, főzelékekhez, de fogyaszthatjuk nyersen is. Levéből nagyon finom turmix készíthető.

Ízének köszönhetően más zöldségekkel is kiválóan harmonizál.

Kattints a képre, vagy a címre.

Csicsóka lepény répával

img_20171201_125345.jpg

Tóth Mária – totma -

ügyviteli és felépülés specialista

Támogatod? Ha hasznodra voltam.

  

Van egy oldal, keress rá: A CSICSÓKA „SZÁZ JÓ HATÁSA”

Források: hazipatika.com, nepgyogyaszat.com, jomagyar.hu, naturegift.eoldal.hu, medimix.hu, emf-kyron.blogspot.hu






A bejegyzés trackback címe:

https://termeszetszeruen.blog.hu/api/trackback/id/tr7913470637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása